Vragen van de Hebban Leesclub aan Kiki!

Toen Ibiza verscheen en een bestseller werd was er veel vraag naar de identiteit van Kiki van Dijk. Wie was die mysterieuze auteur toch? De Hebban Leesclub besprak Ibiza én vroeg Kiki per mail naar haar achtergrond en schrijfwijze.

Let op! Sommige vragen kunnen spoilers bevatten!

Karin: Waarom kies je ervoor om onder een pseudoniem te schrijven en niet onder je eigen naam?
Kiki: ‘Onder mijn eigen naam schrijf ik boeken in een ander genre. Het is voor mij inspirerend om in verschillende genres te schrijven. Om daarin volledig vrij te kunnen zijn, is het goed om onder andere namen te schrijven.’

Francis: Schrijf je alleen onder pseudoniem? Of schrijf je ook nog boeken onder je eigen naam? Zo ja, aan welk genre moeten wij dan denken? Thriller, chicklit, roman?
Kiki: ‘Ja, ik schrijf ook nog andere boeken. In verschillende genres. Ik vind het erg leuk om mij elke keer in een ander genre te verdiepen. Het werkt voor mij stimulerend en ik heb dus nooit last van een zogenoemd writers block.’

Karin: Waarom heb je Ibiza in de verleden tijd geschreven?
Kiki: ‘Ik schrijf altijd in de verleden tijd. De meeste boeken zijn ook in de verleden tijd, als lezer is dat de prettigste stijl om te lezen. ‘

Heaven-Leigh: Waarom heb je ervoor gekozen om het einde wat betreft Maggie en Frank zo open te laten? Heb je getwijfeld nog een hoofdstuk te schrijven over hun “samenkomen”?
Kiki: ‘Zodat jij als lezer zelf kan fantaseren hoe het verder gaat met die twee. Ik geloof niet dat Maggie zo impulsief is om meteen in de volgende relatie te stappen. Ze wil eerst rustig bedenken wat verstandig is om te doen. Ik heb niet getwijfeld over het einde, maar wel gefantaseerd. Ik ben zelf erg romantisch en geloof in gelukkige stellen. Ik denk dat ze op zich goed bij elkaar passen en je weet… oude liefde roest niet.’

Qudith: Heb je getwijfeld over een vervolg op Ibiza?
Kiki: ‘Volgende zomer volgt nog een thriller over Ibiza. Maar het wordt geen vervolg. Nieuwe hoofdpersonen zullen een rol spelen maar opnieuw zal een bekende en onbekende kant van Ibiza worden belicht.’

Ilona: Waar heb je het boek geschreven? En zit er deels een waarheid in?
Kiki: ‘Ik heb het boek deels op Ibiza geschreven. Ik ben het afgelopen jaar vier keer op het eiland geweest. Het is fictie en dus geen realiteit maar er zitten natuurlijk wel persoonlijke ervaringen in verweven. En ik heb verschillende mensen gesproken die al langer op het eiland wonen. Zij hebben mij ook geïnspireerd.’